Akár szeretjük a matematikát, akár nem, akár hiszünk a számokban akár nem, a számok jelen vannak az életünkben. Elég csak a számítógépre gondolni, amely kettes számrendszert használ.

Ha elmegyünk az ideggyógyászhoz, elvégeztet néhány gyakorlatot: fogja meg a jobb kezével a bal bokáját; bal kezével a jobb térdét. És lehet folytatni. Egészséges embernek ez nem okoz gondot, ezért magában jót mosolyog. Pedig ezek fontos gyakorlatok. Ha el tudjuk végezni, az orvos számára ez egy „igen”. Ha nem sikerül, akkor ez „nem”. A számok nyelvén: az igen = 1; a nem = 0. Máris a kettes számrendszernél vagyunk. És ha sok a nem, azaz a 0, akkor át kell lépni egy másik rendszerbe: további vizsgálatokra van szükség.

A mi világunkban a 10-es számrendszert használjuk, ebben gondolkodunk. Nem volt ez mindig így. Számos számrendszer létezett, mielőtt a 10-es általánossá vált.

Az ókorban használták a 10-es, a 20-as, az 5-ös rendszereket, de volt: 12-es 6-os és 7-es is. A római számokban keveredik a 10-es és az 5-ös – I, V, X, L, C, D, M.

A 12-es rendszert idézi a 12 hónap, a 12 óra vagy a magyar tucat.

A 7-es rendszert használták Afrikában, a Közel-Keleten, az ugor népek, így mi magyarok is. Néhány példa: a Jelenések könyvében Istennek 7 szeme van. És 7 pecsét. Isten a világot 7 nap alatt teremtette. Húsvét és Pünkösd között 49, azaz 7×7 nap van. A magyar népmesékben a legkisebb fiú 7 mérföldes csizmában lépked és hetedhét országot, azaz 49 országot jár be. Közben megküzd a 7 fejű sárkánnyal. A honfoglalást 7 vezér vezetésével 7 törzs hajtotta végre. 7 csillagból áll a Göncölszekér. Ez két szent számnak, a 3-nak és a 4-nek az összege. S ebben a közmondásban is benne van a 7-es: „Akkorát hazudik, mint ide hat hét”. De említhetem a berberek szaharai oázis városát, Gadámesz nevét is, ahol 7 kapu, 7 bástya és 7 tér van.

A suméreknél a 7 a világmindenséget jelöli. Horizontálisan ugyanis 4 égtáj van, vertikálisan 3 szint: ég, föld, alvilág. A magyar nyelvben a 7 a dolgok nagy számára utal. Isten a hetedik mennyországban lakik. A pokolnak hét bugyra van.

Átkozódásban is használják: hetvenhét istennyila csapjon beléd. Hét görcs húzzon össze. A mesében pedig ezt olvashatjuk: hősünk hét nap és hét éjjel ment. Azaz sokáig ment.

A hébereknél a hét a teljességet jelöli. Ha valamit hétszer végeznek el, akkor az tökéletes. A bosszú is akkor tökéletes, ha hétszeres és hetedíziglen végzik el. Az engesztelőáldozat akkor jó, ha hét állatot áldoznak és a vért hétszer hintik szét. S ugyancsak a hébereknél a legtökéletesebb a 777.

Jahve neve: 15. Helyette 9+6 –ot írtak.

A sátán száma: 666. A Bibliában ez a fenevad száma. A sátánistáknál Néró neve ugyancsak 666.

József Attila pedig így ír:

„E világon ha ütsz tanyát,

hétszer szűljön meg az anyád!”

Vagy a refrén:

„A hetedik te magad légy!”

Lehet ezek után nem szeretni a matekot és nem hinni a számokban?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük